Hledat
Poslední téma
Štíty a pavézy
+10
Enesek
Wolf
Nalk
Puppy
DarkPiki
luciferko
WooDoo
Gran
Srubak
Pipi_CZ
14 posters
Strana 2 z 2
Strana 2 z 2 • 1, 2
Re: Štíty a pavézy
Viděl si Asterixe a Obelixe? Když se Římané třásli za pavézama? Udělali prostě hradbu z pavéz druhá lajna vystrčila kopí a pak na ně nabíhali Gallové nasosaní kouzelným nápojem, který připravoval jejich druid. xD Taky se nemečovali s pavézou na levačce. Souhlasím s postihem 5oč:5ab nebo 5oč:3ab.Nalk napsal:A máš pro to teda nějaké reálné zkušenosti na podklad? Nebo se ti jen líbí ta představa?
Enesek- Počet příspěvků : 309
Den registrace : 22. 10. 08
Enesek napsal:Viděl si Asterixe a Obelixe? Když se Římané třásli za pavézama? Udělali prostě hradbu z pavéz druhá lajna vystrčila kopí a pak na ně nabíhali Gallové nasosaní kouzelným nápojem, který připravoval jejich druid. xD Taky se nemečovali s pavézou na levačce. Souhlasím s postihem 5oč:5ab nebo 5oč:3ab.Nalk napsal:A máš pro to teda nějaké reálné zkušenosti na podklad? Nebo se ti jen líbí ta představa?
Tak teď jsi mu to dal, teď nemůže říct ani popel :D
Pipi_CZ- Počet příspěvků : 96
Den registrace : 02. 09. 09
Jo a v Tróji Achilles oštěpem rozkurvil tomu poloobrovi štít..dáme oštěpům, nebo kopím, nebo co se najde vlastnost "znič štít" a taky tam byl Ajax, který měl štít velký jak on samotný (a měřil dva metry) a k tomu kurva velký kladivo... a zvládal boj :)
PS: popel!
Nalk- Počet příspěvků : 218
Den registrace : 21. 02. 10
Nalk napsal:Jo a v Tróji Achilles oštěpem rozkurvil tomu poloobrovi štít..dáme oštěpům, nebo kopím, nebo co se najde vlastnost "znič štít" a taky tam byl Ajax, který měl štít velký jak on samotný (a měřil dva metry) a k tomu kurva velký kladivo... a zvládal boj :)
V tom případě si zakládám postavu se jménem Mac Gyver a všechny vás utřu svými vynálezy. Já si myslím, že toto má s realitou co dělat.
lol -5 je fakt strasne moc, ja bych byl pro -1 a to i tak mi to prijde dost aby to vetsina prestala uplne pouzivat. Ono to tedka mozna vypada jinak, ale v praxi to je pak taky uplne neco jineho a videl bys co to je za hrozne postihy. A jinak to ze bys potreboval zakladni silu se neda okecat stim ze ten stit neumi pouzivat, na stit je potreba feat abys snimi mohl zachaze, tak mi prijde pak blbost kdyz nekdo ten feat ma nebo si ho dokonce vezme, treba za zaklinace ze by pak stejne stit neumel pouzivat. Silu bych nensizoval, nebot prave s pavezou dokazes protivnika mnohem lip odstrcit :) a davat postih do obratnosti je taky divny protoze to mu akorad zase snizi o 1 ac a tim padem paveza bude jako by mel velky stit.
vemte si ze mali stit dava +1ac , velky +2ac a paveza +3 ac, takze paveza se od maleho stitu lisi pouze o 2ac a to mi neprijde tak hrozne. takze bych paveze maximalne zavedl ze ma -1 postih do ab a prijde mi to celkem vyvazene.
-5ab to by definitivne vyradilo pavezy, to byste je mohli rovnou zrusit, i -2 ab by tu pavezu uz nikdo nepouzil protoze je to hovadina. to uz radci kazdy bude mit o 1 mensi ac nez o2 mensi ab
vemte si ze mali stit dava +1ac , velky +2ac a paveza +3 ac, takze paveza se od maleho stitu lisi pouze o 2ac a to mi neprijde tak hrozne. takze bych paveze maximalne zavedl ze ma -1 postih do ab a prijde mi to celkem vyvazene.
-5ab to by definitivne vyradilo pavezy, to byste je mohli rovnou zrusit, i -2 ab by tu pavezu uz nikdo nepouzil protoze je to hovadina. to uz radci kazdy bude mit o 1 mensi ac nez o2 mensi ab
Naposledy upravil Puppy dne Thu Dec 09, 2010 7:59 pm, celkově upraveno 2 krát
Puppy- Počet příspěvků : 728
Věk : 35
Den registrace : 04. 10. 08
Puppy napsal:lol -5 je fakt strasne moc, ja bych byl pro -1 a to i tak mi to prijde dost aby to vetsina prestala uplne pouzivat. Ono to tedka mozna vypada jinak, ale v praxi to je pak taky uplne neco jineho a videl bys co to je za hrozne postihy. A jinak to ze bys potreboval zakladni silu se neda okecat stim ze ten stit neumi pouzivat, na stit je potreba feat abys snimi mohl zachaze, tak mi prijde pak blbost kdyz nekdo ten feat ma nebo si ho dokonce vezme, treba za zaklinace ze by pak stejne stit neumel pouzivat. Silu bych nensizoval, nebot prave s pavezou dokazes protivnika mnohem lip odstrcit :) a davat postih do obratnosti je taky divny protoze to mu akorad zase snizi o 1 ac a tim padem paveza bude jako by mel velky stit.
A to je ta druhá otázka: Rozlošení Pavéz od štítů.
1) Achilles byl polobůh a měl nadměrnou sílu. 2) Achiella hrál Brad Pitt což je velké plus xD a Ajaxe si tam teď nemůžu vybavit ale rozhodně neměl pavézu a nebyl v plné zbroji =P xDNalk napsal:Jo a v Tróji Achilles oštěpem rozkurvil tomu poloobrovi štít..dáme oštěpům, nebo kopím, nebo co se najde vlastnost "znič štít" a taky tam byl Ajax, který měl štít velký jak on samotný (a měřil dva metry) a k tomu kurva velký kladivo... a zvládal boj :)
Enesek- Počet příspěvků : 309
Den registrace : 22. 10. 08
Rád bych taky něco přihodil:
1) Malý štít používá vpodstatě chátra.
2) Velký (kruhový) štít se používal od starověku až do třicetileté války. Používal se jednak pasivně v řadových formacích, ale dalo se s ním bojovat i individuálně.
3) Mandlový (normanský) štít - štít co prodává kovář v Listově a jmenuje se pavéza, byl protažený štít k zemi a používal se spíš na koni a ve formaci. V boji už vadil, používali ho bojovníci v kroužkové zbroji .
Po zdokonalení zbrojí (plátová) se přestal pro svou váku používat a štíty se zase zmenšovaly a začaly se dělat z kovu.
4) Pavéza byla určena hlavně jako ochrana proti střelám a nebojovalo se s ní vůbec. Sloužila jako přenosná ochrana, která se dala i zapřít a pak se zpoza ní střílelo. Benátčani ji měli myslim na zádech a když nabíjeli kuše, tak se otočili k nepříteli zády.
Obecně mají štíty v RPG hrách (teda v těch, co sem kdy hrál) nízké hodnoty a je to proto, že zbraně, s kterými se dá bránit nemají hodnoty k obraně. Např. klasický bojovník s meče by měl mít např. 6 na útok a 6 na obranu (v systému, kde útočník i obránce hází kostkou a porovnají výsledek). Pokud totiž útočíte na někoho, kdo nemá v ruce nic, je to mnohonásobně snažší, než když má v ruce zbraň. Proto se štít používal ke zbraním, které schopnost vykrytí mají minimální (kopí, sekera, palcát apod.). Takže obyčejný kruhový štít by měl mít minimálně stejnou obranu jako tento meč, spíše o něco vyšší.
Myšlenka toho všeho je, že útok na někoho, kdo nemá v ruce nic je celkem snadný, na někoho, kdo má v ruce zbraň už o poznání těžší a na někoho, kdo je za velkým štítem už značně komplikovaný (rozhodně +2 k obraně to neni). Ovšem v systému, kde se zbraní nedá krýt a štít, ačkoliv se drží v ruce, je pasivní zbroj, s tím se moc udělat nedá :-)
Zjednodušeně všechno, co se drží v ruce by mělo mít číslo na snadnost zásadu +OBR, číslo na míru zranění +SIL a číslo na obranu +OBR a to vč. štítů. Zbroje pak postih na zásah +SIL, číslo odolání zranění +ODL a číslo na snížení obrany +OBR. Nakonec aby to nebylo jednoduché, tak každý by mohl v boji částečně přelévat útok na obranu a obráceně, podle toho, jestli se víc brání nebo útočí a bojová povolání by měla samozřejmě bonusy k používání zbroje nebo k zásahu, naopak zase všechna povolání by měla možnost používat cokoliv s náležitými postihy i do mínusu (ano, čaroděj v plátové zbroji s pavézou a válečnou sekerou by mohl vyjít, pokud by to všechno unesl, ale s takovými postihy, že by jen stál nebo ležel a ostatní by si proti němu házeli jen na průraz zbroje, přičemž by si brali všechno z obrany na útok).
V systému NWN s ohledem na výše uvedené navrhuji přejmenovat velký štít na střední a pavézu na velký s +3/-1 na útok a pavézy vůbec nezavádět, případně +5/-5 s tím, že se to netýká střelných zbraní, aby bylo nasymulováno, že se třelci z kuší příp. ručnic jako za tím krejí, ale v boji s tím nemůžou nic dělat.
1) Malý štít používá vpodstatě chátra.
2) Velký (kruhový) štít se používal od starověku až do třicetileté války. Používal se jednak pasivně v řadových formacích, ale dalo se s ním bojovat i individuálně.
3) Mandlový (normanský) štít - štít co prodává kovář v Listově a jmenuje se pavéza, byl protažený štít k zemi a používal se spíš na koni a ve formaci. V boji už vadil, používali ho bojovníci v kroužkové zbroji .
Po zdokonalení zbrojí (plátová) se přestal pro svou váku používat a štíty se zase zmenšovaly a začaly se dělat z kovu.
4) Pavéza byla určena hlavně jako ochrana proti střelám a nebojovalo se s ní vůbec. Sloužila jako přenosná ochrana, která se dala i zapřít a pak se zpoza ní střílelo. Benátčani ji měli myslim na zádech a když nabíjeli kuše, tak se otočili k nepříteli zády.
Obecně mají štíty v RPG hrách (teda v těch, co sem kdy hrál) nízké hodnoty a je to proto, že zbraně, s kterými se dá bránit nemají hodnoty k obraně. Např. klasický bojovník s meče by měl mít např. 6 na útok a 6 na obranu (v systému, kde útočník i obránce hází kostkou a porovnají výsledek). Pokud totiž útočíte na někoho, kdo nemá v ruce nic, je to mnohonásobně snažší, než když má v ruce zbraň. Proto se štít používal ke zbraním, které schopnost vykrytí mají minimální (kopí, sekera, palcát apod.). Takže obyčejný kruhový štít by měl mít minimálně stejnou obranu jako tento meč, spíše o něco vyšší.
Myšlenka toho všeho je, že útok na někoho, kdo nemá v ruce nic je celkem snadný, na někoho, kdo má v ruce zbraň už o poznání těžší a na někoho, kdo je za velkým štítem už značně komplikovaný (rozhodně +2 k obraně to neni). Ovšem v systému, kde se zbraní nedá krýt a štít, ačkoliv se drží v ruce, je pasivní zbroj, s tím se moc udělat nedá :-)
Zjednodušeně všechno, co se drží v ruce by mělo mít číslo na snadnost zásadu +OBR, číslo na míru zranění +SIL a číslo na obranu +OBR a to vč. štítů. Zbroje pak postih na zásah +SIL, číslo odolání zranění +ODL a číslo na snížení obrany +OBR. Nakonec aby to nebylo jednoduché, tak každý by mohl v boji částečně přelévat útok na obranu a obráceně, podle toho, jestli se víc brání nebo útočí a bojová povolání by měla samozřejmě bonusy k používání zbroje nebo k zásahu, naopak zase všechna povolání by měla možnost používat cokoliv s náležitými postihy i do mínusu (ano, čaroděj v plátové zbroji s pavézou a válečnou sekerou by mohl vyjít, pokud by to všechno unesl, ale s takovými postihy, že by jen stál nebo ležel a ostatní by si proti němu házeli jen na průraz zbroje, přičemž by si brali všechno z obrany na útok).
V systému NWN s ohledem na výše uvedené navrhuji přejmenovat velký štít na střední a pavézu na velký s +3/-1 na útok a pavézy vůbec nezavádět, případně +5/-5 s tím, že se to netýká střelných zbraní, aby bylo nasymulováno, že se třelci z kuší příp. ručnic jako za tím krejí, ale v boji s tím nemůžou nic dělat.
Dron- Počet příspěvků : 132
Den registrace : 26. 08. 10
Zlatý dračák a OZka za zbraň :)
Nalk napsal:Zlatý dračák a OZka za zbraň :)
Tak vždycky jsou dvě možnosti, buď systém realistický a nebo hratelný :-)
To se nám to rozjíždí slušnej flame. Není vůbec jednoduché do tohohle nastavení sáhnout, neboť je třeba brát v úvahu všechny faktory které tohle ovlivnují a brzo skončíme u debaty magič x fighter. Já hlasuju pro nechat jak je a při hraní se zamyslet nad tím zda to odpovida charakteru, nebo je cilem jen a pouze PB.
hoodedskull- Počet příspěvků : 10
Věk : 45
Den registrace : 27. 10. 10
Prosím vás, nedávejte slova "dračák" a "realistický" do jednoho postu, i když je rozděluje citace. ;P
Gran- Počet příspěvků : 873
Den registrace : 19. 10. 08
Já bych udělal
malý štít +1AC +1AB
Velký štít +2AC
Pavéza +5AC -3AB
A pak ať se warrior rozhodne jestli chce jet fightera na ránu ,nebo na AC....
malý štít +1AC +1AB
Velký štít +2AC
Pavéza +5AC -3AB
Danny- Počet příspěvků : 54
Den registrace : 11. 10. 08
Danny napsal:Já bych udělal
malý štít +1AC +1AB
Velký štít +2AC
Pavéza +5AC -3AB
A proč u malého štítu to AB +1?
Protože jsi přece tak rychlý a svižný
To budu víc bez něj.Nalk napsal:Protože jsi přece tak rychlý a svižný
A co jednoduše nechat malý štít malým štítem, velký pojmenovat na střední štít a pavézu pojmenovat na velký štít a nechat je, jak jsou =)
WooDoo- Počet příspěvků : 212
Věk : 34
Den registrace : 23. 09. 10
Hm, takže to bylo zbytečné a k ničemu, tak nic.
Pipi_CZ napsal:Hm, takže to bylo zbytečné a k ničemu, tak nic.
Vytvoř lepší návrh. Podle tohodle topicu fakt nevím co mám udělat a svůj názor si v tomhle nedělám.
WooDoo napsal:A co jednoduše nechat malý štít malým štítem, velký pojmenovat na střední štít a pavézu pojmenovat na velký štít a nechat je, jak jsou =)
Nejlepší nápad.
Tak mě napadlo, že by se dalo ještě udělat, aby pavéza dávala normálně +3 do OČ, -3 do AB, a třeba 10%-20% na ukrítí před útokem. Tak je přece velká a člověk se za ní schová ne? Kdyby dávala třeba těch 20% skrytí, tak jsem klidně pro -5AB.
Skrytí je mocná věc..to bych na štít vůbec nedával
EDIT: a přejmenování výjde nastejno, jako to dál neřešit potom co tu Dron udělal elaboraci "NWN pavéza × středověká pavéza"
EDIT: a přejmenování výjde nastejno, jako to dál neřešit potom co tu Dron udělal elaboraci "NWN pavéza × středověká pavéza"
Tak ono kkdyž se vezme, jestli má dávat 5 OČ nebo 3 OČ plus nějaké to skrytí, tak mi v tom nepřijde zas tak velký rozdíl.
EDIT: Měl jsem na mysli že 5OČ a -3 AB, nebo 3 OČ, -5 AB plus skrytí.
EDIT: Měl jsem na mysli že 5OČ a -3 AB, nebo 3 OČ, -5 AB plus skrytí.
Naposledy upravil WooDoo dne Wed Dec 15, 2010 5:05 am, celkově upraveno 2 krát
Jo, jo, skrytí je fakt hustý na pavézu. :))
Srubak- Počet příspěvků : 270
Věk : 30
Den registrace : 24. 11. 08
Strana 2 z 2 • 1, 2
Strana 2 z 2
Povolení tohoto fóra: